frame

EnouQh.com

Du behøver ikke at registrere dig eller logge ind for at læse indspark i debatten, men vi vil elske, hvis du opretter en profil og deltager aktivt

Log ind Registrer

Narcissisme, psykisk vold og autodidakte eksperter

DianaDiana Indlæg: 46
Redigeret november 2018 i Debatten – om psykisk vold
Begrebet narcissisme dukker oftere og oftere op i medierne, men hvad betyder det?

At vi bliver mere og mere narcissistiske? 

Eller at vi endelig er ved at åbne øjenene op for et problem vi har negligeret i årevis, nemlig at psykisk vold har enorme konsekvenser for ofrene.

Vi har brug for en anerkendelse af ofrene, og det gør vi jo ikke ved kun at behandle skaderne!

Vi har behov for en lovgivning, der giver mulighed for at straffe psykisk voldelige partnere – og derved anerkende de konsekvenser det har for ofrene.

Hvem udøver psykisk vold?

Almindelige, sunde, fornuftige mennesker? 

Nej vel?


Psykisk vold er en enormt grænseoverskridende handling, som almindelige, sunde, fornuftige mennesker,  som der heldigvis er flest af, ikke kunne drømme om at udsætte et andet menneske for.

Danmark har i mange år nægtet at kriminalisere psykisk vold. Argumenterne – det er svært at bevise noget der ikke efterlader synlige blå mærker. Et andet argument har været, vi i Danmark er dækket ind, nemlig med to paragraffer i vores straffelov, paragraf 245 og 266. 

Der er bare ingen der straffes for psykisk vold begået mod en partner efter de to paragraffer! Vi straffer kun det, der kan ses fysisk  – og hvis du ikke bløder eller fremviser blå mærker, eksisterer volden kun i dit hoved!

Ved ikke at straffe psykisk vold – usynlig vold – narcissistisk vold – anerkender vi ikke konsekvenserne for ofrene. 

Vi lukker øjnene for vold, der ikke efterlader synlige mærker, men efterlader psykisk ar på sjælen, ar der for nogle aldrig heler, for andre heler langsomt og koster livskvalitet. 

Og voldmanden går fri – og videre til det næste offer. Og næste! Og… man kunne provokerende spørge – hvor mange ofre går der på en narcissist? 

Ja, selvfølgelig er det svært at bevise, men det betyder ikke, at vi ikke skal lovgive på området – og sende et signal om, at det vil vi altså ikke accepter her i Danmark anno 2019!

Vi har altså et kæmpe arbejde foran os.

Hvordan får vi, helt almindelig mennesker, værktøjer til at imødegå psykisk vold?

Oplysning? Undervisning? En landsdækkende kampagne? 

Hvordan klædes retsinstanserne på, når psykisk vold bliver gjort strafbart i forhåbentlig 2019? 

Hvordan hjælper ‘vi’ ofre ud af narcissisters og psykopaters klør og videre til et normalt liv uden angst, post narcissistisk stress disorder, depression? 

Paragraffer? Oplysning? Undervisning? 

Vores tøven, manglende vilje eller evne til at lovgive om psykisk vold har været med til at skabe en hel ‘branche’ af autodidakte behandlere ved siden af det etablerede system af psykologer, psykiatere og læger.

Mange af de autodidakte selvlærte eksperter underviser med baggrund i deres egen historie, deres egne ar på sjælen. En narcissistisk eller psykopatisk mor, far eller partner, og fordi de selv har været udsat for psykisk vold, og gerne vil hjælpe andre.

De har selv oplevet hullet i lovgivningen, og etableret en forretning, hvor de råder og vejleder, coacher, holder online-kurser og foredrag.

For mange ofre er det den eneste mulighed for hjælp, fordi vi i Danmark alt for længe har tøvet med at rådgive på området. Og fordi der kan være lange ventetider på psykologbehandling.

Prøv f.eks. at google psykisk vold! 

Hvor mange psykologer og psykiatrikere finder du blandt de første 50?

Ikke mange. 

Du finder links til levudenvold.dk, moedrehjaelpen.dk, sygeforsikring.dk, powerkvinderne.dk, ekstrabladet.dk, dr.dk, danner.dk, socialstyrelsen.dk og et stykke nede på listen finder du p-huset (psykologer) og Vitha Weitemeyer, aut. psykolog.

På facebook er de autodidakte eksperter endnu mere synlige. Faktisk kan jeg ikke huske, at jeg har set tilstedeværelsen af en psykolog på facebook, selvom de nu nok er der.

Der er ingen tvivl om, at autodidakte eksperter som f.eks. Berith Siegumfeldt, Alexa Peary, Mette Storm m.fl., gennem mange samtaler og foredrag har samlet en stor viden på området – og så var de der, da ofre havde behov for hjælp. 

De ved hvad psykisk vold gør ved mennesker. De ved hvad narcissister og psykopater er i stand til! 

Og netop narcissister og psykopater stortrives i vores samfund. Vi har ved ikke at lovgive på området givet dem alle forudsætninger for, at de kan gentage den psykisk vold mod deres partner – igen og igen, og mod en ny, når den første er slidt op! 

Vi har brug for at synliggøre narcissisternes mønstre, når vi i fremtiden møder dem i vores retssystem  – for kun ved at synliggøre mønstrene, kan vi påvise psykisk vold!

Vores lovgivning i dag er ikke en stopklods for psykisk og narcissistisk vold, og det har vi brug for, at den er. 

Anne Sture Tucker skriver bl.a.
Personer med narcissistisk personlighedsforstyrrelse er overordenlig dygtige til, at se ud som om, de er fuldkommen normale. Ingen får mistanke. De fagpersoner, som skal hjœlpe i feks. højkonfliktskilsmisser, udsœttes for præcis samme manipulation fra narcissisten – og uden viden bliver alle ofre for den. Ingen er immun.
Vi har brug for at sætte ind langt tidligere.


Di 💋 #enouQh 
– If U walk through hell, keep walking.
Log in eller Registrér for at kommentere.