frame

EnouQh.com

Du behøver ikke at registrere dig eller logge ind for at læse indspark i debatten, men vi vil elske, hvis du opretter en profil og deltager aktivt

Log ind Registrer

PsycCentral – barn med en narcissist

#EnouQh#EnouQh Indlæg: 50
Redigeret november 2018 i Eksperter – om psykisk vold
Netværket MOM, som jeg vender tilbage til, har citeret en artikel på PsycCentral, som handler om at hjælpe sine børn, hvis den anden forældrer er narcissist.

Artiklen er på engelsk, men vi har oversat den til dansk, og omfornuleret og udeladt nogle af fagtermerne. Originalartiklen på engelsk kan du læse her: http://bit.ly/psyccentral

Barn med en narcissist 

Hvordan hjælpe du dit barn?

Af Sharie Stines, Psy.D

Det er trist at se sine børn blive følelsesmæssigt manipuleret af deres narcissistiske forælder.

Det er en vanskelig situation, og svært at vide, hvordan man skal reagere. 

Hvordan kan du hjælpe dine børn, når de bliver opfostret af dig og en narcissistisk forælder? 

Her er nogle forslag til, hvordan man kan navigere i denne vanskelige situation:

Ærlighed
Lær dine børn ærlighed. Tal ærligt og oprigtigt med dine børn om deres liv og fakta. 

Lad være med at foregive, at alt er normalt – ved at benægte ‘at kejseren ikke har noget tøj på’.

Uddannelse
Lær dine børn om manipulation og følelsesmæssigt misbrug. Forsøgt at holde det på et niveau, som svarer til barnets alder. Du ved bedst selv, hvad dit barn kan håndtere og forstå. Fortæl det enkelt og ærligt.

Undervis dem i, hvordan de undgår at blive suget ind i dramaet.

Rollemodel
Vær en god rollemodel. Vis dine børn, hvordan man holder sig væk fra narcissistens ødelæggende opførsel, ved at bevare roen. Vis medfølelse og empati. Vis barnet hvordan man kan observere uden at absorbere, når de er i narcissistens selskab. Demonstrer selvtillid og styrke.

Håndtering af vrede
Da dine børn allerede har én narcissistisk forælder, selvom han eller hun skjuler sin opførsel, må du ikke vise, at du bærer nag. Udtryk din vrede hensigtsmæssigt. Tag en dyb vejrtræking, og gå – så du ikke bliver lokket ind i et drama.

Refleksion
Lad dine børn vide, at ‘jeg ser dig’. Reflekter ærligt med dine børn om deres følelser. Lad dem vide, at du føler deres frustration og kampe. 

Sørg sammen
Det er hjerteskærende at indse, at du har en forælder, der kun ser dig som et objekt, og som aldrig kan være med eller se dig for det værdifulde og dyrebare menneske, du er. Som den anden forælder, ved du kun alt for godt, hvordan det føles – og kan tilbyde dit barn trøst.

Validering
Når folk bruger nogen tid sammen med en narcissist, bliver deres virkelighed, deres følelser og deres intuition konstant ugyldiggjort. Lad dine børn vide, at det, de føler og oplever, er virkelighed.

Sikkerhed
Dine børn har brug for mindst en sikker forælder, når de går igennem et følelsesmæssigt kaos og misbrug med den narcissistisk forælder. Derfor har de brug dig som en forælder, der kan tilbyde trøst, varme, stabilitet og fleksibilitet.

At lære at give og modtage kærlighed
Da narcissister ikke ved, hvordan man enten giver eller modtager kærlighed, lærer de deres børn, at kærlighed er en vare, der er handler om præstationer og skal fortjenes.

Narcissister ser andre som objekter og ressourcer, snarere end individer med egen værdi. De kender ikke til medfølelse og empati.

Som den ikke-narcissistiske forælder skal du lære dine børn, hvad kærlighed er. At passe på sig selv ved at slappe af, læse, opretholde tætte venskaber, nyde livet, tilgive andre og finde humor. Byg dit liv omkring sunde aktiviteter i det nære miljø.

Narcissistiske forældre er skadelige for deres børn. Det anbefales at begrænse tidsforbrug til enhver narcissistisk forælder, fordi den narcissistiske forældres forårsager forvirring, ufølsomhed, hjernevask og ødelæggelse af virklighedssansen.

Samværet med en narcissistisk forælder saboterer barnets opfattelse af, hvordan relationer fungerer.

Gør hvad du kan for at minimere de følelsesmæssige skader, en narcissistisk forælder kan forårsage dit barn eller børn.
Log in eller Registrér for at kommentere.